De bedrijfsmethode van Jac Coolen

Op 15 oktober was imker Jac Coolen te gast in Lanaken, waar hij zijn bedrijfsmethode kwam uitleggen. Jac imkert met een 500-tal bijenvolken en heeft meer dan voldoende praktijkervaring om zijn voordracht te kunnen doorspekken met opmerkelijke uitspraken en talrijke nuttige tips. Opmerkelijk is dat Jac imkert met drie rassen - Carnica, Buckfast en de Zwarte bij - en dat zijn raszuivere koninginnen standbevrucht worden. Hij is immers van mening, dat hebride bijenvolken prima voldoen, omdat zij de beste en sterkste eigenschappen erven. Heel veel aandacht besteedde Jac aan de gezondheid van het bijenvolk. Ook hij is immers van oordeel dat de varroamijt de grootste oorzaak van de bijensterfte is en hij gaf daarbij een overzicht van de meest efficiënte behandelingsmethoden en de evolutie ervan door de jaren heen. Interessant was de demonstratie van de bloemsuikermethode om de varroabesmettingsgraad van een bijenvolk vast te stellen.
En misschien nog niet meteen voor beginnende imkers van toepassing, maar Jac doet zo min mogelijk een bijenkast open. “Elke keer je in een bijenkast rommelt, verlies je een potje honing”. Een bijenvolk kan men ongestoord controleren via de doorzichtige plastic afdekfolie en ook op de bodemlade kan je aflezen hoe het met het volk is gesteld. En nog beter is het, om telkens het vliegplankgedrag te observeren. “Bijen moeten in- en uitvliegen! Pas als we ‘demonstranten’ op de vliegplank zien zitten, moeten we eens in de kast gaan kijken of er iets loos is.”. Op het einde van de bijna 3 uur durende voordracht dankten alle aanwezigen imker Jac Coolen met een stevig applaus.

Foto: Niet alleen tijdens, maar ook na de voordracht, mocht Jac Coolen nog heel wat (lastige) imkersvragen beantwoorden.