In de kijker:

Krammenzetter

Imker Eddy Maesen uit Gellik schonk het Bijenteeltmuseum een oude krammenzetter. In het begin van vorige eeuw werd de draad niet geregen door de raamlatten zoals men dat vandaag de dag doet, maar werd de verzinkte ijzeren draad aan de binnenzijden van het raam op de raamlatten met krammetjes vastgezet. De krammenzetter was eigenlijk de voorloper van het nietjespistool dat nu voor dergelijk doeleinde zou gebruikt worden. Wellicht had Eddy nog ergens een doosje originele krammetjes liggen ... het zou dit item uit de collectie materialen voor het maken van raampjes compleet maken.

Raampjeslichter & kastbeitel

Voor het loswrikken en omhoogtillen van kastramen gebruikt de imker een zogenaamde raampjeslichter (of raampjesheffer). Voor het loswrikken van kastrompen gebruikt men de kastbeitel. Handig is dus een gereedschap dat dienstig is voor beide activiteiten. Van de beitels op bovenstaande afbeelding kan de linkerzijde gebruikt worden als kastbeitel en de rechterzijde als raampjeslichter. De afgebeelde set beitels werd door het Streekmuseum ‘den AST’ (Halle) geschonken aan het Bijenteeltmuseum. Datering 1930.

Voedertoestellen

Vorige week bezorgde ons een collega-imker nog enkele voedertoestellen die in het midden van vorige eeuw bij tal van korfimkers in gebruik waren. In de ronde grijper kon men een fles gevuld met voedsel plaatsen. De voederopname kon gemakkelijk gevolgd worden en de lege flessen waren gemakkelijk te vervangen. 

Bronzen Ambrosiusbeeld uit 1880

Bijenteeltmuseum - Imkerij Ecopoll kon haar collectie onlangs uitbreiden met een prachtig bronzen Ambrosiusbeeld uit 1880. Ambrosius (339-397) is de patroonheilige van de imkers. Een legende vertelt dat boven de wieg van Ambrosius een zwerm bijen vloog. De bijen druppelden honing in de mond van de baby, vandaar dat men spreekt dat de redevoeringen van deze heilige zo “zoet als honing” waren. Zijn feestdag wordt gevierd op  7 december. (foto Ecopoll)

Kaarshouder

Opvallende lantaarn met zeshoekig raatmotief. Deze korfvormige ronde lantaarn versterkt de warme gloed van het kaarslicht. Doornede 12 cm, hoogte 17 cm. Made in the Philippines. Deze kaarshouder werd aangekocht in Kringwinkel Lanaken.

Honing- en waspers

Voor het oogsten van de honing uit de raten maakten de korfimkers meestal gebruik van een pers. Deze persen werden meestal zelf vervaardigd en men treft ze daarom aan in allerlei uitvoeringen en materialen. De afgebeelde pers werd ons vorig jaar geschonken door Raymond De Bie (1951-2017) en dient dringend behandeld tegen de houtworm welke het binnenwerk zwaar heeft aangetast. De vier poten waarop deze pers rust zijn helaas verdwenen. Naar de datering is het gissen, maar men mag stellen dat deze pers zeker 100 jaar oud is.

Kapruin met open vizier

In het begin van vorige eeuw (1920) maakten sommige imkers hun kapruin van een oude zak die aan de voorkant voorzien was van een stuk metaaldoek of vizier. Deze kapruinen waren veel te zwaar en men zweette er overdadig onder. Sommige vizieren waren voorzien van een ronde opening waardoor het mondstuk van een Dathepijp kon gestoken worden. De afgebeelde kapruin kon vorige week aangekocht worden op de bijenmarkt te Houthalen-Helchteren en is van een recentere datum.

Pagina's