In de kijker:

Medaille Credito Italiano 1870-1970

Gesigneerde bronzen medaille, uitgegeven in 1970 door de bankinstelling Credito Italiano ter gelegenheid van haar 100-ste verjaardag (1870-1970). De creatie van dit “juweeltje” voor verzamelaars presenteert aan de ene kant een bankier uit de Renaissance, en aan de andere kant een honingbij, symbool van werklust en spaarzaamheid. Graveur: Enrico Manfrini, Senesi-gieterij te Milaan. De medaille is gegoten in brons, heeft een diameter van 7 cm en weegt 225 gram. Schenking van imkersvereniging De Verenigde Taxanders / Tessenderlo.

Drilboortje en schroevendraaier

In oude catalogi voor bijenteeltgereedschappen treft men vaak een afbeelding aan van een drilboortje. Het Pebaro drilboortje (1) werd midden vorige eeuw gebruikt om snel met de hand een gaatje te maken in (zacht) hout (bijvoorbeeld in raamlatten). Door de rode geleider op en neer te bewegen draait dankzij de middenspiraal het boortje snel rond. Hoe sneller de op-en-neer beweging, hoe sneller de rotatie. Voor het in- en uitvijzen van schroefjes was er de Yankee-schroevendraaier (2), voor het eerst op de markt gebracht door North Brothers Manufacturing Company in 1895.

Bewoners Molenhoek op bezoek

Residentie Molenhoek ligt in het centrum van Lanaken aan het Molenweideplein en omvat een 65-tal assistentiewoningen, waarvan het merendeel inmiddels is bewoond. Woonassistent Evy Thijs staat de bewoners full time ter beschikking. Om het leven zo aangenaam mogelijk te maken, organiseert zij regelmatig activiteiten. Zo stond er vorige week een bezoek aan het Lanakense Bijenteeltmuseum op het programma. Daar werd tijdens de rondleiding veel aandacht besteed aan de overgang van de korf- naar de kastimkerij, welke in Lanaken rond 1935 plaats vond.

Voederbak Jumbo

Voor het geven van vloeibare wintervoeding bestaan er talloze voederbakmodellen die kunnen worden ingezet. De afgebeelde voederbak met deksel is gemaakt uit geelkleurig plastic door de firma Lega Italy uit Faenza (Italië). Deze voederbak (afmeting 33 cm B x 40 cm L x 7 cm H) draagt de naam Jumbo en kan tot 6 liter wintervoeding bevatten. Het deksel waarmee de voederbak wordt afgesloten bevat in blindschrift de vermelding “costruzioni apistiche LEGA 48018 Faenza Italy”. De betreffende bak dateert uit 2007 maar wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd.

Krammenzetter

Imker Eddy Maesen uit Gellik schonk het Bijenteeltmuseum een oude krammenzetter. In het begin van vorige eeuw werd de draad niet geregen door de raamlatten zoals men dat vandaag de dag doet, maar werd de verzinkte ijzeren draad aan de binnenzijden van het raam op de raamlatten met krammetjes vastgezet. De krammenzetter was eigenlijk de voorloper van het nietjespistool dat nu voor dergelijk doeleinde zou gebruikt worden. Wellicht had Eddy nog ergens een doosje originele krammetjes liggen ... het zou dit item uit de collectie materialen voor het maken van raampjes compleet maken.

Raampjeslichter & kastbeitel

Voor het loswrikken en omhoogtillen van kastramen gebruikt de imker een zogenaamde raampjeslichter (of raampjesheffer). Voor het loswrikken van kastrompen gebruikt men de kastbeitel. Handig is dus een gereedschap dat dienstig is voor beide activiteiten. Van de beitels op bovenstaande afbeelding kan de linkerzijde gebruikt worden als kastbeitel en de rechterzijde als raampjeslichter. De afgebeelde set beitels werd door het Streekmuseum ‘den AST’ (Halle) geschonken aan het Bijenteeltmuseum. Datering 1930.

Voedertoestellen

Vorige week bezorgde ons een collega-imker nog enkele voedertoestellen die in het midden van vorige eeuw bij tal van korfimkers in gebruik waren. In de ronde grijper kon men een fles gevuld met voedsel plaatsen. De voederopname kon gemakkelijk gevolgd worden en de lege flessen waren gemakkelijk te vervangen. 

Bronzen Ambrosiusbeeld uit 1880

Bijenteeltmuseum - Imkerij Ecopoll kon haar collectie onlangs uitbreiden met een prachtig bronzen Ambrosiusbeeld uit 1880. Ambrosius (339-397) is de patroonheilige van de imkers. Een legende vertelt dat boven de wieg van Ambrosius een zwerm bijen vloog. De bijen druppelden honing in de mond van de baby, vandaar dat men spreekt dat de redevoeringen van deze heilige zo “zoet als honing” waren. Zijn feestdag wordt gevierd op  7 december. (foto Ecopoll)

Kaarshouder

Opvallende lantaarn met zeshoekig raatmotief. Deze korfvormige ronde lantaarn versterkt de warme gloed van het kaarslicht. Doornede 12 cm, hoogte 17 cm. Made in the Philippines. Deze kaarshouder werd aangekocht in Kringwinkel Lanaken.

Honing- en waspers

Voor het oogsten van de honing uit de raten maakten de korfimkers meestal gebruik van een pers. Deze persen werden meestal zelf vervaardigd en men treft ze daarom aan in allerlei uitvoeringen en materialen. De afgebeelde pers werd ons vorig jaar geschonken door Raymond De Bie (1951-2017) en dient dringend behandeld tegen de houtworm welke het binnenwerk zwaar heeft aangetast. De vier poten waarop deze pers rust zijn helaas verdwenen. Naar de datering is het gissen, maar men mag stellen dat deze pers zeker 100 jaar oud is.

Pagina's