In de kijker:

De Uddeler korf

De Uddeler korf werd op de Veluwe ontwikkeld in 1932 door Berend van Millingen uit Uddel in nauwe samenwerking met Jacob Kok en Geurt Boeve eveneens uit Uddel. Deze korf is speciaal ontwikkeld voor de heidedracht. Het is een in een vierkante vorm van stro gevlochten korf. De maten (inwendig) zijn 29 cm x 27 cm.

Badges

Ter gelegenheid van de jaarlijkse ‘Imkertage’, georganiseerd door de Deutscher Berufs und Erwerbs Imker Bund e.V. (DBIB) worden er telkens mooie badges vervaardigd die de deelnemende imkers kunnen opspelden. De foto toont een kleine greep uit onze collectie pins en badges. 

Grisettes de Montpellier

‘Les Grisettes de Montpellier’ is een van de oudste honingsnoepjes in Frankrijk. Hun consumptie dateert uit de Middeleeuwen en diende als extra betaalmiddel voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Ze hebben de vorm van kleine zwarte balletjes en zijn bestrooid met witte suiker. De Grisettes zijn in de lijn van de preparaten van de apothekers van Montpellier, die al sinds de middeleeuwen van zoethout en honing werden gemaakt. Ter gelegenheid van Apimondia 2009 werden de Grisettes er van 15 tot 20 september aangeboden in een speciale verpakking. 

Bully-Bienchen uit 1975

De Bully-Bienchen-figuurtjes zijn ongeveer 5 cm groot en zijn vervaardigd uit kunststof (PVC) waarop de kleuren handgeschilderd werd aangebracht. Herkomst: Bullyland Toys, West-Duitsland, Datering: 1975. De serie bevat ondermeer een koningin (met kroontje), een bij met stuifmeel, een bijenverpleegster (met papflesje), een bij met honingpot, een Britse bij (met zwarte bolhoed), een bijensoldaat (met lans), een poetsbij (met emmer en borstel), een duimzuigende bij en een babybijtje. De verzameling is niet compleet. Er ontbreekt o.a.

Balpen Ecopoll

Bijenteeltmuseum - imkerij Ecopoll liet een aantal balpennen bedrukken met eigen logo. De pen lijkt wel gemaakt van echte bijenwas. De goudgele schacht voelt zacht aan en is voorzien van een in reliëf geprint raatmotief. Echt een hebbeding!

Inseminatie-eenheid

Kunstmatige inseminatie van koninginnen is een van de technieken om tot gecontroleerde paring te kunnen komen. Deze techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat de kwaliteit en levensduur van kunstmatig geïnsemineerde koninginnen die van natuurlijk bevruchte koninginnen evenaart. Het waren imker Jos Op de Beeck (1924-1997) uit Zonhoven en broeder Robrecht, die samen in de jaren 60 als een van de eersten in Limburg, de kunstmatige inseminatie van bijenkoninginnen bedreven.

Hoornaarsnest

Imker Eddy Maesen uit Gellik bezorgde ons enkele raten van een hoornaarsnest dat hij gevonden had in een holle boomstam, de favoriete nestlocatie van een hoornaar. Het nest wordt gemaakt van boombast dat vooral van dode loofbomen worden afgeknaagd. Een nest telt hooguit 1.500 cellen en is opgebouwd uit vijf horizontale lagen. De celgrootte bedraagt liefst 11 mm. De Hoornaar, ook wel papierwesp genoemd, is een roofwesp die kleine insecten eet, fijnmaalt en aan zijn larven voert. Steken kan hij ook, wel pijnlijk maar minder giftig als die van de andere wespen en bijen.

Welkom Bieke

Kathleen De Maesschalck en Kurt Keunen - beiden lid van onze imkersvereniging - meldden op 28 november 2019 de geboorte van hun dochtertje. Omdat de ouders sinds vorig jaar heel enthousiast met de imkershobby gestart waren, kreeg de boreling de toepasselijke naam “Bieke”. Ook het geboortekaartje en de doopsuiker verwezen duidelijk naar de imkershobby. Een dikke proficiat aan de hele familie.

Honingbokalen uit Hongarije

Vorige week kregen we twee mooie honingbokalen cadeau. Op het glas staat bovenaan in reliëf de tekst “Magyar Termelöi Méz” (Honing uit Hongarije). Midden op het bokaal staat een honingbij afgebeeld met rondom de tekst: “Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1879” (Nationale Bijenteelt Association Hongarije 1879). Bijna aan de onderkant van het bokaal staat nog de vermelding “OMME” (?). De bokalen zijn afkomstig uit Hongarije en hebben elk een verschillend deksel, een met korfmotief en een met honingbijtje. De potten hebben een inhoud van 750 gram. 

Pagina's