In de kijker:

Kapruin met open vizier

In het begin van vorige eeuw (1920) maakten sommige imkers hun kapruin van een oude zak die aan de voorkant voorzien was van een stuk metaaldoek of vizier. Deze kapruinen waren veel te zwaar en men zweette er overdadig onder. Sommige vizieren waren voorzien van een ronde opening waardoor het mondstuk van een Dathepijp kon gestoken worden. De afgebeelde kapruin kon vorige week aangekocht worden op de bijenmarkt te Houthalen-Helchteren en is van een recentere datum.

Speldje 100 jaar Bijentelersbond Lanaken & Omstreken

In aanloop naar de viering van 100 jaar Bijentelersbond Lanaken en Omstreken (1925-2025) werden door de firma Medallux nv uit het Limburgse Meeuwen speldjes (pins) geslagen in goudkleurig metaal, opgevuld in duurzaam gekleurd emaille en daarna afgebakken en gepolijst. Er werden slechts 100 speldjes geslagen. Deze worden verkocht aan 2,50 euro per stuk.

Klotzbeute als verjaardagsgeschenk

In het Bienenkunde-Museum te Münstertal poseren Karl Pfefferle jr. (Museumsleiter Bienenkunde-Museum Münstertal/Schwarzwald) en Achiel Geurts (Bijentelersbond Lanaken) bij een handgesneden houten beer met honingkorf die op 29 maart 1993 - als blijk van dank en waardering  - geschonken werd door de imkersvereniging van Münstertal aan Ehrenimkermeister Karl Ludwig Pfefferle (1918-2009) ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag. Deze houten beer met bijenkorf is een klotzbeute.

Glazen hoofden

Voor de presentatie haar collectie imkerspetten en kapruinen is het museum steeds op zoek naar etalagekoppen. Toevallig konden we bij Proesmans te Lanaken nog enkele mooie vintage glazen hoofden uit de zeventiger jaren bemachtigen. Deze hoofden werden destijds veelal gebruikt voor het ophangen van een koptelefoon. Winkeluitbater Ivo Proesmans gebruikte deze koppen voor de presentatie van carnavalspruiken.  De hoofden zijn gemaakt in glas van zware kwaliteit. Een van de exemplaren is voorzien van een glazen voet en staat daardoor nog stabieler. Hoogte hoofden: 25 cm. 

 

Gespijlde bijenkorven

Imker Armand Mercken (87) uit Mopertingen begeleidt - samen met zijn echtgenote - nog steeds een 14-tal bijenvolken. Ondanks dat hij zijn imkershobby wil blijven verderzetten, wou hij toch een vijftal uit stro en buntgras gevlochten bijenkorven van de hand doen. De foto toont een gespijlde strokorf (datering 2010).

 

Beroker van imker Jan Urlings

Erika Vandergeten schonk vandaag een oude beroker (datering 1950) aan het bijenteeltmuseum. Wat deze beroker zo biezonder maakt, is dat hij toebehoorde aan imker Jan Urlings. Jan (Jean) werd geboren te Briegden op 5 november 1923 en overleed in het Z.O.L. St.-Jan te Genk op 21 februari 2016. Hij was van omstreeks 1950 tot 1995 lid van onze vereniging. Zijn bijenstand telde een tiental volken en was gelegen aan de Briegdenstraat 93 te Lanaken.

 

Pagina's