Veel gestelde vragen

Een bijenzwerm in uw tuintje?

Er is nooit meer dan één koningin tegelijk in een bijenvolk. Twee koninginnen leveren immers een gevecht op leven en dood. Maar zover komt het meestal niet. Voordat de jonge koningin uitloopt, vlucht de oude koningin uit de kast weg, een deel van het volk meenemend. Dit noemt men het zwermen. Wanneer de oude koningin na enige tijd op een tak aan een boom of struik gaat zitten, vormen de andere zwermende bijen een tros om haar heen. Voor de imker is dit het moment om de zwerm van de tak af te schudden en op te vangen in een lege korf. Die verblijfplaats is echter maar tijdelijk, want als de bijen tegen de avond tot rust zijn gekomen, zet hij de korf boven op de raten van een lege bijenkast. Hij geeft er een flinke klap op, zodat de tros op de raten valt en de bijen betrekken zoemend hun nieuwe woning. Ontdekt u bij u in de buurt een bijenzwerm bel dan de dichtstbijzijnde imker. Deze zal de zwerm scheppen en hem een nieuwe woning geven. Let wel: sommige plekken zijn onbereikbaar, of het risico voor de imker is te groot, of het verwijderen van de zwerm veroorzaakt te veel schade. De imker zal geen halsbrekende toeren gaan uithalen om bijvoorbeeld een zwerm te scheppen die 10 meter hoog in een boom hangt. De imker zal ook geen muren gaan slopen om een bijennest, dat zich bijvoorbeeld in een spouwmuur gevestigd heeft, te verwijderen.

Veel gestelde vragen over bijennesten

Blijkbaar hebben we bijen in huis. ‘t Is te zeggen, ik denk dat er een bijennest in ons dak zit. Al een paar dagen achter elkaar komen er kleine bijtjes via het dak naar de keuken gekropen. Ze zijn zelfs te suf om te vliegen. Wat doen we nu het best? Want eerlijk gezegd zou ik een heel bijenvolk niet graag in huis hebben. Maar ik wil ze ook niet dood maken. Is er een oplossing?
De imker zal geen pannen gaan verwijderen om tot aan het bijennest te geraken. Laat de natuur in dit geval zijn gang gaan. Alleen bij ernstige overlast zal een bijenvolk worden gedood, als deze niet verwijderd kan worden. Houdt het verwijderen van de zwerm te veel risico in voor de imker, dan kan er beroep gedaan worden op de brandweer.

Bijenzwerm in Lanaken? 

Neem contact met de dichtstbijzijnde imker!
• Gellik: Eddy Maesen, 089 7171 42 
• Kesselt: Marianne Kluts, mariannekluts@hotmail.com
• Lanaken: Achiel Geurts, achiel.geurts@telenet.be, 089 71 75 47
• Rekem: Jacques Engelen, jengelen_99@hotmail.com    
• Veldwezelt: Albert Moors, 0472 21 88 75
• Zutendaal: Jean Weytjens, 089 61 17 86

Een wespennest bij je thuis? 

Wespen worden beschouwd als schadelijk en mogen daarom vernietigd worden. Hiervoor kan je contact opnemen met de brandweer. Stop nooit de uitvliegopening dicht! De grootste wesp van Europa is de hoornaar. Die kan tot 4 cm groot worden. Een indrukwekkende verschijning die weinig kwaad in de zin heeft. Toch worden over de hoornaar heel wat onware dingen verteld. Zo zegt men dat hij met een steek een paard kan doden. Helemaal onterecht is zijn bijnaam ‘de moordenaarswesp’.