In de kijker:

Bully-Bienchen uit 1975

De Bully-Bienchen-figuurtjes zijn ongeveer 5 cm groot en zijn vervaardigd uit kunststof (PVC) waarop de kleuren handgeschilderd werd aangebracht. Herkomst: Bullyland Toys, West-Duitsland, Datering: 1975. De serie bevat ondermeer een koningin (met kroontje), een bij met stuifmeel, een bijenverpleegster (met papflesje), een bij met honingpot, een Britse bij (met zwarte bolhoed), een bijensoldaat (met lans), een poetsbij (met emmer en borstel), een duimzuigende bij en een babybijtje. De verzameling is niet compleet. Er ontbreekt o.a.

Balpen Ecopoll

Bijenteeltmuseum - imkerij Ecopoll liet een aantal balpennen bedrukken met eigen logo. De pen lijkt wel gemaakt van echte bijenwas. De goudgele schacht voelt zacht aan en is voorzien van een in reliëf geprint raatmotief. Echt een hebbeding!

Inseminatie-eenheid

Kunstmatige inseminatie van koninginnen is een van de technieken om tot gecontroleerde paring te kunnen komen. Deze techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat de kwaliteit en levensduur van kunstmatig geïnsemineerde koninginnen die van natuurlijk bevruchte koninginnen evenaart. Het waren imker Jos Op de Beeck (1924-1997) uit Zonhoven en broeder Robrecht, die samen in de jaren 60 als een van de eersten in Limburg, de kunstmatige inseminatie van bijenkoninginnen bedreven.

Hoornaarsnest

Imker Eddy Maesen uit Gellik bezorgde ons enkele raten van een hoornaarsnest dat hij gevonden had in een holle boomstam, de favoriete nestlocatie van een hoornaar. Het nest wordt gemaakt van boombast dat vooral van dode loofbomen worden afgeknaagd. Een nest telt hooguit 1.500 cellen en is opgebouwd uit vijf horizontale lagen. De celgrootte bedraagt liefst 11 mm. De Hoornaar, ook wel papierwesp genoemd, is een roofwesp die kleine insecten eet, fijnmaalt en aan zijn larven voert. Steken kan hij ook, wel pijnlijk maar minder giftig als die van de andere wespen en bijen.

Welkom Bieke

Kathleen De Maesschalck en Kurt Keunen - beiden lid van onze imkersvereniging - meldden op 28 november 2019 de geboorte van hun dochtertje. Omdat de ouders sinds vorig jaar heel enthousiast met de imkershobby gestart waren, kreeg de boreling de toepasselijke naam “Bieke”. Ook het geboortekaartje en de doopsuiker verwezen duidelijk naar de imkershobby. Een dikke proficiat aan de hele familie.

Honingbokalen uit Hongarije

Vorige week kregen we twee mooie honingbokalen cadeau. Op het glas staat bovenaan in reliëf de tekst “Magyar Termelöi Méz” (Honing uit Hongarije). Midden op het bokaal staat een honingbij afgebeeld met rondom de tekst: “Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1879” (Nationale Bijenteelt Association Hongarije 1879). Bijna aan de onderkant van het bokaal staat nog de vermelding “OMME” (?). De bokalen zijn afkomstig uit Hongarije en hebben elk een verschillend deksel, een met korfmotief en een met honingbijtje. De potten hebben een inhoud van 750 gram. 

Medaille Credito Italiano 1870-1970

Gesigneerde bronzen medaille, uitgegeven in 1970 door de bankinstelling Credito Italiano ter gelegenheid van haar 100-ste verjaardag (1870-1970). De creatie van dit “juweeltje” voor verzamelaars presenteert aan de ene kant een bankier uit de Renaissance, en aan de andere kant een honingbij, symbool van werklust en spaarzaamheid. Graveur: Enrico Manfrini, Senesi-gieterij te Milaan. De medaille is gegoten in brons, heeft een diameter van 7 cm en weegt 225 gram. Schenking van imkersvereniging De Verenigde Taxanders / Tessenderlo.

Drilboortje en schroevendraaier

In oude catalogi voor bijenteeltgereedschappen treft men vaak een afbeelding aan van een drilboortje. Het Pebaro drilboortje (1) werd midden vorige eeuw gebruikt om snel met de hand een gaatje te maken in (zacht) hout (bijvoorbeeld in raamlatten). Door de rode geleider op en neer te bewegen draait dankzij de middenspiraal het boortje snel rond. Hoe sneller de op-en-neer beweging, hoe sneller de rotatie. Voor het in- en uitvijzen van schroefjes was er de Yankee-schroevendraaier (2), voor het eerst op de markt gebracht door North Brothers Manufacturing Company in 1895.

Bewoners Molenhoek op bezoek

Residentie Molenhoek ligt in het centrum van Lanaken aan het Molenweideplein en omvat een 65-tal assistentiewoningen, waarvan het merendeel inmiddels is bewoond. Woonassistent Evy Thijs staat de bewoners full time ter beschikking. Om het leven zo aangenaam mogelijk te maken, organiseert zij regelmatig activiteiten. Zo stond er vorige week een bezoek aan het Lanakense Bijenteeltmuseum op het programma. Daar werd tijdens de rondleiding veel aandacht besteed aan de overgang van de korf- naar de kastimkerij, welke in Lanaken rond 1935 plaats vond.

Pagina's